8 Şubat 2015 Pazar

Kitap İncelemesi: Abim Deniz

Kitap Hakkında:
Kitap: Abim Deniz
Yazar: Can Dündar
Sayfa sayısı: 480
Yayınevi: Can Yayınları
Goodreads puanı: 4,75

"Bir gün nehirler gibi çağlayarak derinden,
Dağlardan,ormanlardan sana akacak mıyım?
Ey deniz,şöyle bir gün sana bakacak mıyım?
Elma bahçelerinden,fındık bahçelerinden?"

"Sen yanmasan
Ben yanmasam
Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa."

"...Sonra dünyanın dört bir yanında ölen bir sürü yurtseveri,devrimciyi düşünüyorsun ve bir ara rahat bir ölümü düşünmüş olmaktan utanır gibi oluyorsun.
Bir devrimci nasıl ölmesi gerekiyorsa öyle ölmeli diyorsun.
Doğrusu da bu..."

Abim Deniz... Hamdi Gezmiş ve Can Dündar'ın yaptığı işbirliğinin mükemmel bir sonucu.Mükemmel diyorum çünkü bu inanılmaz ve iç parçalayıcı hikayeyi okurken Deniz Gezmiş'i anlamaya çalışmak ve kendi düzeninizi sorgulamak çok acı veriyor.Kitabı daha yeni bitirdim ve hiçbir şey hissetmiyorum.Dokunsanız ağlayabilirim.Bu yüzden bu kitabı objektif bir şekilde değerlendiremeyeceğim.

Şuana kadar yaşanan olayları bir noktasına kadar bildiğimi sanırdım.Aslında çok yanılmışım.Eylemlerde sürekli resmini gördüğümüz o koca yürekli adamı tanımakta çok geç kalmışım.Bir o kadar sert ve cesur bir lider,bir devrimcinin iç hayatını gördüğümde artık bir karakter,bir sembol değildi benim için Deniz Gezmiş.Bendim o.Darağacına götürüldüğünde içimden bir şey olsa da kaçsa diyordum.Gerçeği değiştirmeye çalışıyordum ama olmadı.Kitabın sonunda gerçeklik tüm yalınlığıyla yüzüme çarpmıştı.O an anladım ki bu,dönemin baskıcı rejiminin,kin dolu bir iktidarın üç güzel insandan aldığını sandığı intikamıydı.Deniz Gezmiş'in de dediği gibi belki bedenlerini yok etmiş olabilirler ama düşüncelerini asla yok edemediler,edemeyecekler de.İşte bu yüzden insanlar Deniz adını çocuklarında yaşatıyorlar,her yürüyüşte,eylemde bu yüzden onun adı anılıyor.

Şuan sizinle paylaşmak istediğim o kadar çok paragraf ve alıntı cümle var ki,anlatamam.Artık kitapta beni etkileyen bölümleri çizmekten kolum yoruldu,kalemim bitti.Bölümleri bitirdim ve defalarca bu paragrafları okudum.Resimleri yeniden inceledim.Hamdi Gezmiş'in birbirinden güzel anılarını okurken Can Dündar'ın dönem betimlemelerini ve Deniz Gezmiş'i bu dönem içerisinde ustalıkla kaleme almasına hayran oldum.Cidden Can Dündar öyle güzel anlatmış ki Deniz Gezmiş'i,ne eksiği var ne de fazlası.Bu noktada benim gibi daha birçok genci etkileyecek sadece gençler değil tüm kitlelere hitap edecek bir eser olduğunu savunuyorum.

Yazımın sonunda şunu eklemek istiyorum.Okuyanlar olarak söyleyecek hiçbir şeyimiz yok ki adam akıllı bir inceleme bile yapamadım burada.Kelimelerim bunu anlatmaya yetmiyor.Kurduğum hiçbir cümleyi kitaba layık bulmuyorum.En iyisi siz alın kitabınızı ve renkli kaleminizi.Başlayın altlarını çizmeye.Kelimeler yetmeyince okuduğunuz cümlelerin sizi anlattığını göreceksiniz...

"Uzun boylu,dal gibi bir genç bu Deniz Gezmiş...Namuslu,devrimci,heyecanlı bir genç...
İşgal hareketlerine,boykot hareketlerine katılmış,polisten cop yemiş,dayak yemiş,gık dememiş.Akranları gibi o çay senin bu çay benim,o sinema senin bu sinema benim diye gezecek yerde bir namussuz düzenin değişmesi için çırpınmış.Ve belki hatalar da yapmış bu arada,kusurlar kabahatler işlemiş.Ama bataklık fırtınasının ortasında namussuzlukları bir türlü olağan saymayan yüreğiyle çırpınmış durmuş." -sy 171 (İlhan Selçuk)


"Gündüz nereye giderse gitsin,eve mutlaka gün batmadan önce gelir,akşam yemeğini bizimle yerdi.Hatta arkadaşları takılırmış, "Sen devrim yapmadan önce babandan izin al" diye...
 -sy 77(Hamdi Gezmiş)

"Çok şeyin tanığıydı o parka;neşenin,öfkenin,eylemin,üniversitenin,üniversitede kalmış bir sevgilinin,işgalin,Filistin'in,çatışmanın,aranmanın,yakalanmanın,yargılanmanın...
Şimdi asılmanın tanığı olacaktı."

2 yorum:

  1. acaba bana bu kitabın ANA FİKRİNİ söyler misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eser genel olarak biyografi türünde oldugu için tam olarak belirleyemedim ana fikrini.Fakat kötü şartlara rağmen inandığımız şeyin arkasında kararlı ve inançlı bir şekilde durmamız gerektiği bana ana fikir olarak daha yakın duruyor.Zaten kitapta Deniz Gezmiş'in tam olarak yaptığı şey de bu.Bu yolda katıldığı eylemler ve yaptığı şeyler de bu düşünceyi savunur nitelikte.

      Sil